Proteiners biotilgængelighed

Biotilgængelighed er et udtryk for, hvor effektivt næringsstoffer absorberes og udnyttes af kroppen. En høj biotilgængelighed betyder, at kroppen får meget ud af fødevarens næringsstoffer. Æg har en optagelsesprocent af protein på 97%, hvilket gør biotilgængeligheden af dette næringsstof høj.
Skrevetaf Anina Kjær, PB i ernæring og sundhed, chefkonsulent, Danske Æg (Landbrug & Fødevarer)den 28.05.2020, 00:00
Proteiners biotilgængelighed

Fordøjeligheden, også kaldet nettoabsorptionen, er i de fleste tilfælde den største årsag til variation i biotilgængeligheden. Når mennesker fordøjer protein, bliver det nedbrudt i maven til gradvis mindre stykker, kaldet peptider. Det er enzymer og mavesyre i fordøjelsessystemet, der står for nedbrydningen. Til sidst optager vi proteinet i form af helt korte peptider eller enkelte aminosyrer.

Kroppens udnyttelse af peptider og andre næringsstoffer påvirkes af andre stoffer, der kan ændre absorptionen i mave-tarmsystemet. Antinutrients er hæmmende stoffer som sænker biotilgængeligheden, og de forekommer naturligt i flere, især vegetabilske, fødevarer. De hæmmende stoffer er enten naturligt forekommende, dannes under forarbejdning eller forøges i forbindelse med genmodifikation. Nogle få kendte eksempler er lectiner og trypsininhibitorer i bælgplanter og fytater, især i kornprodukter. Nogle planter indeholder f.eks. fytinsyre, der hæmmer proteiners optagelse.

Biotilgængeligheden er dog ikke alt, og det er vigtigt at indtage en varieret kost for at få dækket kroppens behov for alle aminosyrer – især de essentielle. Æg har både en høj biotilgængelighed og indeholder alle de essentielle aminosyrer.

Tabel 1, hvor mange procent 100 g æg dækker af det daglige behov for essentielle aminosyrer.

Aminosyre

Anbefalinger, mg/kg pr dag

mg/100 g æg

Kvinde (60 kg)

Mand (90 kg)

Histidin

10

314

52,3%

34,9%

Isoleucin

20

725

60,4%

40,3%

Leucin

39

1120

47,9%

31,9%

Lysin

30

961

53,4%

35,6%

Methionin

10

431

71,8%

47,9%

Cystin

4

255

106,3%

70,8%

Fenylalanin + Tyrosin

25

1235

82,3%

54,9%

Threonin

15

588

65,3%

43,6%

Tryptofan

4

173

72,1%

48,1%

Valin

26

921

59,0%

39,4%

Ref:
FAO Food and Nutrition Paper 92: “Dietary protein quality evaluation in human nutrition”. Report of an FAO Expert consultation, 31 March – 2 april 2011, Auckland, New Zealand. Food and agriculture organization of the United Nations, Rome 2013.
ISBN 978-92-5-107417-6